19.3.07

ANH jobber for bedre EU-direktiver

Direktivene EU jobber med, kommer til å bli omtalt mer grundig i fremtiden. For info i mellomtiden, kan du gå på Fritt Helsevalgs side og søke på emnet. Her er en kort beskrivelse av en artikkel Fritt Helsevalg har lagt ut i dag.

Alliance for Natural Health (ANH) har allerede på våre vegne vært i retten mot EU vedrørende det planlagte forbudet av tusenvis av helsekostprodukter som er på markedet i Europa. Som kjent bøyer norske myndigheter seg velvillig for EU når de kommer med nye direktiver, så dette angår oss nordmenn i høyeste grad, selv om vi visstnok ikke er medlem av EU...


Hva ANH har oppnådd

Sikkerhet og bevisbyrde
Kampen mot EU - og kosttilskuddsdirektivet er ikke over, men gjennom rettsaken har ANH i det minste klart å få litt fornuft inn i denne kritiske saken.


Det er, som resultat av rettsaken, myndighetene som har bevisbyrden for "sikkerhet" mht. substansene de regulerer. De kan altså ikke bare si at noe er "farlig", og dermed forby det. Nå må de faktisk bevise det også.

Det er logisk for de fleste av oss med en viss rettferdighetssans at det må bevises dersom et naturmiddel/mat/helsekost skal forbys pga at det påstås å være "farlig", men EU hadde tydeligvis planer om å bare overkjøre produsenter, importører, selgere og forbrukere i denne saken inntil ANH fikk dem for retten.


Kriterier
I rettsdokumentet fra 2005 står det også at det nå kun skal foreligge ett kriterium for godkjennelse av et mineral eller vitamin, og det er at det forefinnes (og inntas som del av) maten vi spiser. Igjen, for de fleste av oss er det logisk, men slik er det ikke når myndigheter prøver å presse gjennom sine mer eller mindre logiske mål.


"Rimelig tid"
EU har nå via rettsdokumentet fått et krav på seg om å bruke "rimelig tid" på å vurdere nye substanser for godkjenning til oss forbrukere. Det skal være logisk, det også, men av 400 vitamin- og mineralformer det er sendt søknader på før 12.07.2005, er bare to vurdert!

Det er hyggelig at EU faktisk får noen krav på seg også, og ikke bare kan diktere slik de finner det for godt.


ANHs strategi for vår valgmulighet

ANH har nå levert inn 15 søknader for å teste den forenklede søknadsprosedyren som EU-retten krevde i sitt rettsdokument. For å lese hele artikkelen, gå hit på Fritt Helsevalgs sider.

Et genialt sitat fra artikkelen:
Arbeidet vil ta tid, og koste penger. Både Fritt Helsevalg og ANH er privatfinansierte organisasjoner, og har ingen form for offentlig støtte. Dette altså mens myndighetene bruker dine og mine skattepenger til å ta fra oss helsefriheten. For å beskytte oss, som det heter.

Ingen kommentarer: