28.2.07

Sludder om kosttilskudd

Flere nettaviser har i dag trykket artikler som påstår at kosttilskudd skader deg. Artiklene tar utgangspunkt i en studie fra the Journal of the American Medical Association (JAMA). Merk deg allerede nå at AMA er kjent for å være negative til kosttilskudd og naturmidlers positive påvirkning på vår helse, og har solide økonomiske knytninger mot farmasiselskapene, hvis representasjon i organisasjonen utgjør hovedvekten av beslutningstakerne.


Hva sier så artiklene?
Undersøkelsen er omtalt bl.a. hos Side 2 og "Forskning".no. Disse "nyhets"-kanalene gir uttrykk for at folk tar mer skade av kosttilskudd enn nytten de får. De påstår videre at folks dødelighet øker av betakaroten, vitamin A og E. De påstår at vitamin C har ingen virkning i det hele tatt, og at selenium ser ut til å ha gode virkninger på helsa. Fritt helsevalg har kommentert saken.


Internasjonale eksperter motsier JAMA
IADSA har i en pressemelding uttalt at undersøkelsen fra JAMA virker som en forhåndsbestemt konklusjon som trenger en metode som kan støtte den. Det virker altså som forskerne har hatt et ønske om hva undersøkelsens utfall skulle bli.

Forskerne har på grunnlag av statistikk fra 68 undersøkelser prøvd å trekke konklusjoner vedrørende effekten til de nevnte naturmidlene. Det kunne være mulig hvis undersøkelsene de brukte, hadde forsøkspersoner i samme alder, kjønn, helsetilstand, hadde samme inntak av naturmidler osv.

Når mange av deltakerne har alvorlige sykdommer, røyker eller er over 70 år, er det ikke så rart om du kan få "økt dødelighet"! Deltakerne har også fått antioksidanter i forskjellige doser, merker og kombinasjoner, og ble testet etter forskjellige metoder.

Det blir jo nærmest umulig å trekke en fornuftig konklusjon på grunnlag av 68 forskjellige undersøkelser med så store variasjoner i datagrunnlaget, hvis du ikke allerede har bestemt deg for hva du vil konkludere?...


Hvorfor gjør de dette?
Du som leser bloggen, er ikke som gjennomsnittspersonen. Gjennomsnittet leser overskriftene på artiklene, og godtar det skrevne ord som sannheten. De blir da bevisst eller ubevisst påvirket i retning av en skeptisk holdning til naturlige og sunne naturmidler som egentlig er bra for helsa deres. Dermed har kosttilskudd fått en planlagt negativ omtale, og AMA og dets ledere har oppnådd hensikten sin.

IADSA konkluderte med at folk bør fortsette å ta antioksidanter pga de gunstige virkningene dette har.


Forstå hva som virkelig skjer! Informer flere om bloggen, mer viktig info kommer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ikke minst - i 68 ulike undersøkelser som ikke nødvendigvis har

- samme metodikk
- samme avgrensninger
- respondenter m/samme demografi etc

så snakker vi god gammeldags sammenligning av epler og pærer og en herlig dose "vi-vrir-sannheten-dit-vi-vil-ha-den".