19.2.07

SLV forbyr rød ris

Nok en gang går norske "helse"-myndigheter mot din helse. Naturlig kolesterolsenkning gjennom å spise rød gjæret ris har blitt forbudt av Statens legemiddelverk. Legg her merke til at begrunnelsen er at dette naturproduktet har samme egenskaper som allerede godkjente legemidler. Altså: Det konkurrerer med legemiddelindustriens interesser.

Som nevnt før: Norske myndigheter motarbeider din helse. Noe bør gjøres. Informer andre om bloggen, og se hva som skjer fremover.


Fra Statens legemiddelverks hjemmeside: (http://www.legemiddelverket.no/templates/InterPage____21870.aspx)

Omsetningsstopp for to produkter med rød gjæret ris (16.02.2007)
Statens legemiddelverk har analysert flere produkter basert på rød gjæret ris beregnet til å senke kolesterol. Produktenes statininnhold og medisinske egenskaper vil være det samme som det for tilsvarende godkjente legemidler.


De som selger produktene har fått beskjed om at omsetningen må opphøre innen 15. februar 2007. De to produktene er HypoCol markedsført av Pharmacologica og Red Yeast Rice markedsført av Solaray Inc. Produktene har hittil blitt markedsført som kosttilskudd i Norge. For øvrig vil ingen produkter med tilsvarende innhold kunne selges i norske butikker.

Rød gjæret (fermentert) ris brukes i kinesisk og østasiatisk matlaging som krydder for å forsterke matens farge og lukt. Tradisjonell tilberedning av rød gjæret ris er annerledes enn industriell fremstilling av produkter med et slikt innhold.

I de siste årene er det kommet flere industrielt fremstilte produkter med standardiserte mengder av lovastatin utvunnet fra rød gjæret ris ved hjelp av soppen Monascus pupureus. Disse produktene er til nå blitt markedsført som kosttilskudd i Norge. I markedsføringen av disse produktene kalles lovastatin ofte monakolin-K.

Lovastatin er klassifisert som legemiddel og er en HMG-CoA-reduktase-hemmer med kolesterolsenkende egenskaper. Lovastatin ble første gang isolert fra soppen Aspergillus terreus og ble godkjent som første statinholdige legemiddel av amerikanske legemiddelmyndigheter i 1987. Det første preparatet ble godkjent i Norge i 1989 under navnet Mevacor.

På bakgrunn av ovennevnte fakta klassifiserer Legemiddelverket produktene med innhold av standardiserte mengder lovastatin utvunnet fra rød gjæret ris som legemidler.

I Norge blir et produkt klassifisert som legemiddel på bakgrunn av innhold og/eller bruksområde. Dersom produktet inneholder et stoff eller lignende som klassifiseres som legemiddel, vil hele produktet klassifiseres som legemiddel, jf. forskrift 27. desember 1999 nr. 1565 om legemiddelklassifisering (legemiddellisten, unntakslisten og urtelisten).

Legemidler som selges i Norge, må være godkjent av Statens legemiddelverk og ha markedsføringstillatelse som legemiddel eller naturlegemiddel.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei.
Interessant blogg. :)
Men har en kommantar her til rød ris. Du skriver også, som sant er, at rød ris inneholder det samme virkestoffet som er i reseptbelagte legemidler (mevacor/lovastatin). "Dersom du ønsker å bruke sunne, helsefremmende naturmidler, stopper de deg. Du skal heller ta medisiner med bivirkninger på kjøpet." Men her vil man jo på grunn av de identiske virkestoffene så vil man her få de samme bivirkningene. Føler jeg må forsvare dette forbudet her, ettersom man ikke kan regulere dosen man får i seg like godt. Folk har en tendens til å tro at natumidler (eller naturlegemidler i dette tilfellet, ettersom det har dokumentert effekt) er mindre farlige enn reseptbelagte legemidler (der det aktive stoffet er trukket ut og bakt inn i en tablett). Jeg jobber i apotek og har selv opplevd folk som sier de tar dobbelt av hva som står på pakningene fordi de vil ha enda bedre / raskere effekt. Er ikke alltid like lett å forklare at det ikke er slik det virker alltid. Jo mer man tar jo fler bivirkninger får man. Sånn er det bare. Det være naturmidler / naturlegemidler / legemidler.
Men til slutt må jeg si meg enig i at det tenkes for mye på penger når legemidler plukkes ut til blåreseptordningen.

Unknown sa...

Penger over helse, menneskelig verdi og moral. Alt som er sunt blir over analysert vis det ikke koster 1000+ + + kr, men derimot det som virkelig ER usunt, kreftfremkallende og skadeligt som koster penger blir forsvart. Røyk, Coca Cola, Mc Donalds mat, Sjokolade, Sukker...

Men de har klart å si at stevia er usunt, en URTE som er 300 ganger søtere en sukker og ingen bivirkinger, man blir ikke feit av det! ER ULOVELIG Å DYRKE!!!